Broad Institute

Health & Science

LOCATION: Cambridge, Massachusetts
COMPLETED: 2006
SIZE: 230,000 sq. ft.
OWNERS: MIT
ARCHITECT: Elkus/Manfredi Architects Ltd
AWARDS: 2007 IES Illumination Award of Merit
CERTIFICATIONS: LEED Certified
PHOTOGRAPHER: © Anton Grassl

DESIGN TEAM:Paul Zaferiou
 Carlene Geraci

The headquarters for the Broad Institute, a collaboration between Harvard University, MIT, and the Whitehead Institute for Biomedical Research, parlays a convergence of great minds into a design embodying openness and transparency that fosters discovery.

A glass curtain-wall filters natural light into the lab block, and reveals its inner workings at night.

Continuous extruded T8 fixtures integrated into mullions cast even uplight along the sloped perimeter ceilings, and ingeniously double as lightshelved during the day. The result is an array of illuminated bands that convey the building’s organization, as well as respond to the signature blue accent above.

Community spaces and glass interior walls encourage lab and office collaboration. The tall entry lobby also serves as gallery space. A range of ambient, emergency, and flexible exhibit lighting fixtures are organized among coffered ceiling coves.