MIT Brain and Cognitive Sciences Center

Health & Science

LOCATION: Cambridge, Massachusetts
COMPLETED: 2005
SIZE: 400,000 sq. ft.
OWNERS: MIT
ARCHITECT: Goody, Clancy & Associates with Charles Correa Associates
AWARDS: 2007 IES New England Section Illumination Award
CERTIFICATIONS: LEED Silver
PHOTOGRAPHER: © Peter Vanderwarker, © Andy Ryan

DESIGN TEAM:Robert Osten
 Jennifer Pieszak

Housing some of the world’s foremost brain researchers, this new lab unites three venerable research institutes in a single building. Lighting supports the technical needs of intense research but also creates casual social spaces that encourage cross-discipline interaction.

The atrium’s layered, understated glow expressed the architectural intent of an indoor town center that remains in use 24/7, and emphasizes the layering of atrium walls. Departmental entries are highlighted, and tearooms, a café, and terraced seating offer respite into the evening.

The inviting, crystalline Conservatory above features a Reading Room in which interior uplights within translucent glass walls create a jewel-like focus.