Arsenal on the Charles

Exterior
LOCATION: Watertown, MA
COMPLETED: 2019
SIZE: 464,000 SF
OWNERS: AthenaHealth
ARCHITECT: Charles Rose Architects
PHOTOGRAPHER: © Chuck Choi

DESIGN TEAM:Robert Osten
 Dan Weissman

The first phase of athenahealth’s Master Plan at Arsenal on the Charles includes a parking garage for 1,600 vehicles; a public park on the south edge, creating a civic space for athenahealth employees and the surrounding community; connectivity through the campus, and a dynamic screen wall at the entry into an adjacent existing building. Surrounding the garage, pedestrian-scaled pole-mounted lighting creates comfortable and safe nighttime environments. At the adjacent Building 39, a new entry is composed of a backlit, dynamic lightweight metal screen, which creates a focal point along the façade and conceals an unattractive 1990s warehouse addition. In the evening, the illuminated screen produces a lantern-like effect, slowly changing colors to enliven the busy circulation corridor.